8 listopada to Dzień Śniadanie Daje Moc obchodzony w
Europie, jako Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Najważniejsze cele tego programu
to:
1. Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. 2. Przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia. Podobnie jak w latach ubiegłych uczniowie klas I-III wzięli udział w akcji „Śniadanie daje moc”. Uczniowie w klasach sami przygotowali śniadanie. Na ich talerzach pojawiły się kolorowe, smaczne a przede wszystkim zdrowe kanapki. Na pięknie nakrytych stołach obok kanapek znalazły się również owoce, soczki owocowe, jogurty oraz ciasto upieczone przez rodziców. Tego dnia przeprowadzono również w klasach pogadanki, które miały uświadomić uczniom jak ważnym posiłkiem jest śniadanie i co należy jeść, aby mieć siłę i energię do nauki i zabawy. M. Szylin B. Czarna |
Aktualności >