Uczniowie klasy II i III biorą udział w
siódmej edycji projektu „Zdrowo jem, więcej wiem” realizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska. Honorowym patronatem objęła projekt Pierwsza
Dama Agata Kornhauser-Duda. Konkurs „Zdrowo jem, więcej wiem” jest częścią prozdrowotnego
programu edukacyjnego „Aktywnie po zdrowie” prowadzonego przez Fundację Banku
Ochrony Środowiska. Składa się z kilku etapów odpowiadających porom roku. W każdym etapie zespół
konkursowy ma do zrealizowania 1 lub 2 bloki zadań, w których skład wchodzą
lekcje, konkursy, promocja danego tematu w szkole oraz spotkania z
rodzicami.
W dniach od 17 do 21 października dzieci wzięły udział w konkursie „Strefa aktywności- zabawy na świeżym powietrzu” podczas, którego wybrały drogą głosowania zabawy, w które warto się bawić na świeżym powietrzu. Dnia 21 października zaprosiły do wspólnej zabawy na świeżym powietrzu przedszkolaki oraz innych uczniów z naszej szkoły. Dnia 25 października uczniowie wzięli udział w lekcji „Warzywa i owoce na co dzień i od święta” przeprowadzonej przez p. M. Szylin i p. M. Rogasik, podczas której dzieci uświadomiły sobie, jakie cechy mają owoce i warzywa, jaką mają wartość odżywczą i jaką odgrywają rolę w codziennej diecie. Przeprowadzona lekcja zachęciła dzieci do codziennego jedzenia warzyw i owoców. Dnia 27 października odbyło się przedstawienie „Na straganie” w wykonaniu uczniów kl. II i III, którzy pięknie odegrali swoje role w pięknych , kolorowych strojach. W tym dniu został podsumowany również konkurs na „Klasowe pisemko zachęcające do zrezygnowania ze słodyczy na rzecz owoców, warzyw, pestek i orzechów”. Zadaniem konkursowym było wydanie pisemka o przewadze owoców i warzyw nad słodyczami. Uczniowie pracowali w grupach 3-4 osobowych. Uczniowie mogli korzystać z pomocy rodziców.
Wyniki konkursu: I m. – Bartosz Marciniszyn i Mateusz Łabiński z kl. II II m. – Agata Antolak, Alicja Kaźmierczak, Filip Siekanowicz i Katarzyna Urbaniak z kl. III III m. – Aleksander Kaczor, Mikołaj Zarzycki i Zuzanna Żygadło z kl. III Uczniowie ci otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody. Ponadto na zajęciach uczniowie przygotowywali w grupach Encyklopedię „Owoce-WArzywa-CJE!”. Encyklopedia składa się z: • wierszyków i zagadek o wskazanym przez nauczyciela owocu lub warzywie, • reklamy w formie plakatu zachęcającej do jedzenia tego owocu lub warzywa, • informacji na temat wartości odżywczych omawianego owocu lub warzywa, jego historii, ciekawostek na jego temat.
M. Szylin M. Rogasik ![]() |
Aktualności >